De buitenwipper van je netwerk houdt bedreigingen buiten de deur.

Hoe voldoen aan de NIS2 wetgeving in België

Nieuwe uitdagingen en verplichtingen

Inleiding tot NIS2

Vanaf eind 2024 is het voor heel veel Belgische kmo's verplicht om te voldoen aan de nieuwe NIS2-wetgeving, die bedoeld is om netwerk- en informatiesystemen beter te beveiligen. Venerit speelt een cruciale rol in dit proces door het aanbieden van op maat gemaakte IT-oplossingen die niet alleen conform zijn met deze wetgeving, maar ook de algehele digitale beveiliging en efficiëntie verbeteren.

Wat is NIS2?

NIS2 sectoren

NIS2 staat voor de tweede Richtlijn betreffende de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Deze EU-richtlijn richt zich op kritieke infrastructuren, belangrijke sectoren en digitale dienstverleners.

Belang van NIS2 in België

België, met zijn groeiende digitale economie, moet cyberaanvallen en andere bedreigingen afweren om zowel economische als sociale stabiliteit te waarborgen.

Wie moet voldoen?

De NIS2-richtlijn geldt voor een breed scala aan sectoren, van energie tot digitale diensten, en omvat nu meer bedrijven dan voorheen.

Vereisten van NIS2

De richtlijn stelt specifieke eisen aan de beveiliging van netwerken en informatie, inclusief zowel technische als organisatorische maatregelen.

Maatregelen

Bedrijven moeten moderne beveiligingstechnologieën implementeren, zoals geavanceerde firewalls en intrusion detection systemen.

Organisatorische maatregelen

Het opstellen van een beveiligingsbeleid en het opleiden van personeel zijn cruciale stappen voor compliance.

Compliance procedures

Regelmatige audits en assessments zijn nodig om de naleving van NIS2 te verzekeren.

Juridische implicaties

Non-compliance kan leiden tot aanzienlijke boetes en reputatieschade.

Sancties en boetes

De boetes kunnen oplopen tot miljoenen euro’s, afhankelijk van de ernst en omvang van de overtreding.

Hulpmiddelen en ondersteuning

Er zijn diverse hulpmiddelen en ondersteunende diensten beschikbaar om bedrijven te helpen bij het naleven van de NIS2-richtlijnen.

Implementatie - de aanpak van Venerit

Venerit staat klaar om kmo’s te ondersteunen bij het navigeren door de uitdagingen van de NIS2-wetgeving. Met onze geavanceerde oplossingen en persoonlijke benadering, garanderen we dat uw IT-infrastructuur niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook bijdraagt aan het succes en de groei van uw bedrijf.

Onze klanten bevinden zich voornamelijk in: Aalst – Affligem – Asse – Belsele – Berlare – Beveren – Bornem – Buggenhout – Denderleeuw – Dendermonde – Erpe-Mere – Haaltert – Hamme – Kalken – Kruibeke – Laarne – Lebbeke – Lede – Lokeren – Londerzeel – Meise – Merchtem – Moerbeke – Moorsel – Opwijk – Overmere – Puurs-Sint-Amands – Sinaai – Sint-Gillis-Waas – Sint-Niklaas – Steenhuffel – Stekene – Temse – Waasmunster – Wetteren – Wichelen – Wieze – Willebroek – Zele

Heb je vragen over NIS2?
We helpen je graag verder.
Klik hier om contact op te nemen